dinsdag 19 mei 2020

Foto's van afgeschermde huizen 

Buitenom: 

















Binnen in een  huis: 




maandag 4 mei 2020

Brief stichting EHS n.a.v. corona apps

De stichting EHS heeft op 20 april j.l. een brief geschreven naar de tweede kamer. Deze brief is voor elektrohypersensitieve mensen een steun in de rug. In afwachting op publicatie op de website van de stichting EHS heb ik de brief hieronder gekopieerd:


' Aan:         Tweede Kamer
  Betreft: Wetgeving Corona App

Hoofddorp, 20 April 2020.
Geachte leden van de Tweede Kamer,

In de strijd tegen het Corona virus dienen we ons tot het uiterste in te spannen deze crisis te bezweren. Stichting EHS maakt zich echter ernstig zorgen over de Corona-app en verzoekt u dringend rekening te houden met de elektrogevoeligen en de app niet toe te staan. Voor elektrogevoeligen zal het middel zonder enige twijfel erger zijn dan de kwaal.
De Stichting EHS heeft uw Kamer al eerder benaderd over de gezondheidsrisico’s van elektromagnetische velden voor de bevolking en over de ondervonden gezondheidseffecten voor de elektrogevoeligen in het bijzonder. De grote groep elektrogevoeligen die wij vertegenwoordigen, zijn erg kwetsbaar voor deze EMV, en zo ook voor de straling die samenhangt met mobiele communicatie. Zij worden er ziek van en zijn genoodzaakt deze stralingsbron te vermijden.  
Daarom verzetten wij ons tegen iedere maatregel die de blootstelling aan straling versterkt en zeker tegen maatregelen die nu of op een later moment kunnen leiden tot verplichting tot blootstelling aan straling. Dit dreigt nu te gebeuren met de Corona-app en de inherente verplichting om een mobiele telefoon te gebruiken. Wij maken ons hierover ernstige zorgen en verzoeken u alles te doen om de toepassing van dit instrument nu en in de toekomst tegen te houden.
Uit overheidsgegevens blijkt dat een half tot een heel miljoen mensen daadwerkelijk lichamelijk iets te merken of gevolgen te ondervinden van elektromagnetische straling (D. van Dongen e.a. - 2013, en Kantar - 2016). De meest genoemde symptomen zijn moeheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en slapeloosheid. Van de bevolking neemt 52 % maatregelen om blootstelling aan  elektromagnetische velden te beperken (Kantar – 2016). Maatregelen laten zich samenvatten onder het afstand houden tot de stralingsbron en de stralingsbron uitschakelen of afschermen.
In eerdere brieven aan uw Kamer hebben we u reeds aangegeven dat er een reeks van andere ziekten naast EHS in verband gebracht worden gebracht met elektromagnetische velden. De wetenschappelijke onderbouwing daarvan hebben we daarbij reeds gegeven in onze brieven van 29 Januari 2019, 18 September 2019, 27 Januari 2020 en  8 April. 2020. Wetenschappers hebben diverse malen appel op u gedaan rekening te houden met die risico’s van EMV voor de gezondheid. Er is helaas wetenschappelijke verdeeldheid over de vraag welke gezondheidsschade wordt veroorzaakt door EMV. Maar juist daarom is de overheid verplicht het voorzorgprincipe zodanig toe te passen dat niet-thermische effecten van EMV op ons lichaam voorkomen worden. De huidige blootstellingslimieten zijn gebaseerd op thermische effecten en volstaan met het oog op dit voorzorgsprincipe daarom in het geheel niet. NB ook Prof. Kromhout geeft o.b.v. voortschrijdend inzicht in de media aan dat de gezondheidsrisico’s van EMV zich beneden de blootstellingsnormen manifesteren. Het inzetten van een Corona-app laat zich niet verenigen met die in acht te nemen voorzorg.
Voor de Stichting EHS is het volgende van ondergeschikt belang, maar toch het vermelden waard. De ontwikkeling van de app blijkt ook om andere reden af te raden nu elders op de wereld gezien wordt dat een dergelijke app niet werkt. Maar 20% van de mensen gebruikt de app. Hoe dit nu komt, bijv. omdat men de mobiel vanwege de straling liever uitzet of omdat men niet getraceerd wil worden, is niet bekend.
Tot slot. Wij hopen dat u de ernst van de gevolgen van een Corona-app voor elektrogevoeligen inziet en de grote onrust over de ontwikkeling ervan bij hen kunt wegnemen door de invoering van de app tegen te houden.
Met vriendelijke groet,

Rob van der Boom
Stichting EHS
------


zaterdag 2 mei 2020

Onze grondrechten in gevaar?

https://www.trouw.nl/opinie/burger-waak-juist-nu-over-grondrechten~b358b8cf/?fbclid=IwAR2rKHHkr1_fGid4IDcmV413UX-mwb8gDA7e3SON73B0hc1Zzk9j7abtrBM

Burger, waak juist nu over grondrechten

Zijn de vergaande maatregelen tegen de coronapandemie wel goed onderbouwd, vraagt Cees Hamelink zich af.
In tijden van crisis zijn fundamentele mensenrechten veelal de eerste slachtoffers. Bij de huidige door de overheid getroffen beperkende maatregelen en de met boetes te bestraffen overtredingen van verboden activiteiten, is de vraag hoe deze zich verhouden tot de plicht van de overheid de mensenrechten te waarborgen. Te denken valt hierbij aan de in internationale verdragen gegarandeerde rechten zoals het recht zich vrijelijk te verplaatsen, het recht van vreedzame vergadering, het recht van een ieder op onderwijs of het recht deel te nemen aan het culturele leven.
Al deze rechten kunnen door overheden ingeperkt worden, maar bij de ontsnappingsclausules wordt er steeds op gewezen dat de beperking van fundamentele rechten aan spelregels is gebonden. De bevolking moet met degelijke argumenten geïnformeerd worden over afwijkingen van de bescherming van mensenrechten en de maatregelen moeten regelmatig onderworpen worden aan toetsing door gerechtshoven.
Het lijkt me dat dat dit betekent dat de overheid op grond van solide wetenschappelijke gegevens kan aantonen dat de verspreiding van het virus een bedreiging voor de hele bevolking vormt en dat de maatregelen geen bedreiging voor het georganiseerde leven van de gemeenschap zijn. Deze wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt echter op dit moment. Op vragen naar ontstaan, verspreiding en effectieve bestrijding van het virus heeft de wetenschap geen antwoord. Dit geldt ook de vragen naar de economische, sociale, culturele en psychische gevolgen van de pandemie.

Zorgvuldige inperking mensenrechten

In een tijd van fundamentele onzekerheid waarin ook de wetenschap geen zekerheid kan verschaffen, moeten we als burgers extra waakzaam zijn en erop aandringen dat onze mensenrechten alleen ingeperkt worden met uiterste zorgvuldigheid, met goede informatie, onafhankelijke en degelijke wetenschappelijke toetsing van bronnen zoals RIVM-rapporten en gedurende een zo beperkt mogelijke periode.
De suggestie van de minister-president dat we maar aan het ‘nieuwe normaal’ moeten wennen is in dit verband niet erg behulpzaam. We moeten ons juist voortdurend realiseren dat dit abnormaal is in de zin van het afwijken van de overeengekomen normen voor menselijke waardigheid. Zodra een samenleving niet voldoende zorgvuldig met beperkingen van fundamentele rechten omgaat, gaat ze een glibberig pad op. Dat moet juist nu voorkomen worden, omdat ons nog grote uitdagingen te wachten staan.
Zoals de tracing-app die minister De Jonge bepleit. Wijzend op de risico’s daarvan hebben wetenschappers in een recente brandbrief aan de minister erop aangedrongen om kritisch te kijken naar het nut en de noodzaak van deze corona-app.

Recht op veiligheid

Terecht maken de wetenschappers duidelijk dat het bij deze software niet alleen om een bedreiging van de privacy gaat, maar dat ook andere fundamentele rechten onder druk komen te staan. Zo raakt een tracing-app ook aan de vrijheid van vereniging, het recht op veiligheid, op menselijke waardigheid en op gezondheid.
Daarbij moet nog vermeld worden – en dit ontbreekt vrijwel steeds in de discussie – dat de software geïnstalleerd moet worden in apparatuur zoals smartphones en tablets. Apparaten die door hun exponentiële groei een steeds grotere bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. Het is goed mogelijk dat de mondiale ecologische voetafdruk van deze apparatuur in de komende jaren de totale bijdrage van de transportsector benadert. De groei van mobiele communicatie leidt ook tot de uitbreiding van datacenters die grote energieverbruikers zijn.
Vervolgens is er ook nog het plan van Bill Gates en de zijnen om iedereen te verplichten tot het hebben van een vaccinatiepaspoort. Het vergt maar weinig voorstellingsvermogen om te bedenken wat daarvan de voor mensenrechten beperkende effecten kunnen zijn.
Het is nu hoog tijd – na de aanvankelijke schrik – als samenleving een diepe dialoog te voeren over de vraag of onvoldoende beargumenteerde beperkingen van fundamentele rechten niet een grotere bedreiging voor een menswaardige samenleving vormen dan een virus dat de wetenschap en de politiek te slim af is.